Konsten att arbeta och leva tillsammans

”Blir det inte för mycket att både arbeta och leva tillsammans?” Typisk fråga som jag brukar få och svaret blir nej. Kaj och jag är gifta, har gemensamt bolag (med olika inriktningar) och utgår från kontoret i hemmet. Ibland blir det verkligen 24 timmar/dygn tillsammans och som oftast flyter det på väldigt bra. Finns många fördelar. Vi stöttar och hjälper varandra. Vi bollplankar och kan alltid få/ge en second opinion.

 

Stämma av

Vi brukar stämma av vad som ska göras under dagen innan vi sätter igång på morgonen. Vi har också en gemensam almanacka vilket löser mycket logistik. Vi kan till exempel samåka när vi har möten utanför hemmakontoret.

Jobb/privat

Däremot är det viktigt att inte glömma bort vad som är privat och vad som är jobb. Är vi oense om något privat får vi helt enkelt ta tag i det på en gång för att det inte ska påverka arbetsrelationen under dagen. Som tur är, är vi två inte speciellt långsinta, vilket är en klar fördel.

Disciplin

Vi har hittat sätt för att kommunicera friktionsfritt. Exempel kan vara att innan vi sätter igång ett möte eller en diskussion att lägga ribban och det gör vi med färger. Testa du också! Fungerar lika bra privat som på jobbet. Den stora fördelen är vi flaggar med en färg innan vi sätter igång och med automatik blir diskussionen på rätt nivå redan från start.

Grönt möte: Idé, brainstorming och det kreativa.
Gult möte: Fördelar och det positiva.
Vitt möte: Faktabaserat där vi t.ex. utgår från data, siffror, statistik. Letar efter logiska luckor.
Svart möte: Kritiskt tänkande. Se eventuella problem.
Rött möte: Hur känns det? Magkänsla.
Blått möte: Avslutsmöte.

Grönt och gult möte

Grönt och gult har vi slagit ihop. De tangerar varandra och är krångligt att hålla isär. I alla fall för oss. I de grön/gula mötena finns det inget som är fel. Alla idéer ska upp på bordet. När det är klart går vi vidare till vitt, svart och rött. Det blåa mötet får man ha med sig själv, eftersom vi som oftast inte har gemensamma kunder. Den stora fördelen är att man är två i processen, nästan ända fram.

Idén med färgsättning kommer ursprungligen från Edward de Bono som är en brittisk läkare och författare och som är förknippad med tankar kring lateralt och kreativt tänkande.

Vi gör inte allt tillsammans

Eftersom vi har olika inriktningar är det lika vanligt att vi jobbar solo med våra respektive kunder och uppdrag. Men då är det alltid bra att ha någon som korrekturläser eller hjälper till med ett blogginlägg.

Hitta arbetsro

Jag har bäst fokus innan lunch. Och om Kaj är borta på förmiddagen passar jag på att skriva längre mejl, blogginlägg när det är alldeles tyst på hemmakontoret. Leta frilansare eller kandidater är en ständigt pågående process i mitt huvud och då behöver jag inte tystnaden. Det funkar bra när som. Kaj däremot, har inga direkta ”bästa tiden” och kör på tills han är klar.

Hemmakontoret

Om man har så pass stort så att man kan avvara yta för hemmakontor är det bra. För även om man har det mesta i sin dator och kan sitta var som helst, så är det skönt att slippa se skrivare, kopieringspapper, pärmar och annat kontorsrelaterat när man äter middag.

Fördelar

Som sagt, fördelarna överväger. Jag sitter sällan ute hos kund och arbetar. I stället blir det i-stan-dagar då jag träffar frilansare, kandidater, kunder. Försöker få till lunch eller AW då och då. En bra mix helt enkelt. Och på hemmakontoret har jag både nytta och sällskap av Kaj, när inte han är borta på kundbesök och workshops.

Om oss

Jag driver Sveriges Frilansare och förmedlar frilansare i första hand, men arbetar även med rekrytering samt coachar företag som har växtvärk (personalrelaterat). Skriver även en del åt mig själv och andra.

Min äkta hälft, Kaj Runelund är varumärkeskonsult och författare till boken VarumärkesTango och varumärkesspelet Brand Pics Test som är ett workshopsverktyg som med hjälp av bilder och ord vägleder deltagarna till att få en samsyn av sitt företags varumärke. Spelet finns även digitalt. Mer info om Kaj hittar du på branpicstest.se och brandcampus.se.

< Tillbaka till bloggen