Vad får du göra avdrag för?

IV. AVDRAG FÖR MOTION/FRISKVÅRD och SJUK/HÄLSOVÅRD

Nu är det dags att titta på vad det finns för avdragsmöjligheter när det gäller motion, friskvård och sjuk- och hälsovård i enskild firma.

 

Motion och friskvård

– Du får inte göra avdrag för motion eller friskvård, som t.ex. yoga eller ett årskort på gym.
– Du får inte dra av naprapaten om du inte har läkarintyg på att du behöver behandlingar för att kunna klara av ditt arbete, se nedan.

Sjuk- och hälsovård

Du får dra av utgifter för företagshälsovård, vaccinationer (t.ex. influensaspruta), rehabilitering och förebyggande behandling för att klara av ditt arbete och hälso-, sjuk- och tandvård om du frilansar utanför Sveriges gränser.

Skatteverket

Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida och i samtal med dem förtydligade de regelverket gällande ”friskvård.” – Om den enskilde näringsidkaren är i behov av t.ex. naprapatbehandling för att klara av sitt arbete ska det styrkas med läkarintyg och då blir kostnaden avdragsgill. Är du det minsta osäker, ta kontakt med Skatteverket och stäm av!

Reflektion

Tyvärr kan frilansare i enskild firma alltså inte dra av kostnader för vare sig motion eller friskvård. Däremot är det ok att göra det om man har ett aktiebolag (anställd). Orättvist och märkligt!

Leder stel nacke till sjukskrivning blir det ju ändå en kostnad för samhället! Det måste väl vara smartare att godkänna motion/friskvård förebyggande, för att undvika sjukskrivning? Långvarig sjukskrivning kan bli förödande för en företagare. Skärpning politiker!

Tidigare inlägg:
I. Avdrag för konferens, studie- och inspirationsresor
II. Avdrag för hemmakontor
III. Avdrag för representation

< Tillbaka till bloggen